fbpx
menu
Realistisch & Direct

Coaching on the Job

Met behulp van oortjes en microfoons worden de verkoopmedewerkers bij modebedrijf FiftySix opgeleid. Dat is in het begin best spannend, maar alles went en de resultaten zijn zo positief dat de opleiding in alle winkels wordt doorgevoerd. In de Mode sprak met FiftySix.

Waarom deze manier van trainen?

“Het onderhouden van persoonlijk contact met de klant vinden wij erg belangrijk, en daarin spelen onze medewerkers een hoofdrol. Zij moeten onze klant zien als gast en die ook als zodanig benaderen. We hebben jarenlang avondtrainingen in de winkels georganiseerd met zogenaamde rollenspellen. Maar, zoals het woord het al zegt, het blijft een rol en je speelt een spel. Het gevoel van ‘onecht’ bleef altijd hangen. Door medewerkers te voorzien van een microfoontje en trainers van een oortje is het realistischer en directer.”

En spannender…

“Zeker in het begin is het spannend en zijn mensen soms zenuwachtig. Het is dan ook echt leren ‘on the job’. Onze medewerkers zijn met een klant bezig en wanneer deze is vertrokken krijgen ze direct feedback en horen hoe ze iets beter of anders hadden kunnen aanpakken. Maar de reacties van ons personeel zijn heel positief. Ze geven aan dat ze echt iets leren. Ze zijn zelfverzekerder, tonen meer lef en kunnen steeds beter adviseren. En ze leren dat ze makkelijker kunnen verkopen door zich echt te verdiepen in de klant.”

Is het een eenmalige training?

“Gemiddeld loopt een trainer drie keer mee met een medewerker, met telkens tussenliggende periodes van zes weken. De verslaglegging na iedere training is heel erg belangrijk, want daar moet de leidinggevende mee aan de slag. Verbeterpunten, vaardigheden, teamfeeling – alles wordt doorgenomen. Onze leidinggevenden willen verder met het team en goede resultaten behalen; met gemotiveerde medewerkers heb je daarin een grote kans van slagen.”

Jullie trainen continu?

“Ja, dat houdt mensen scherp. We doen dat samen met trainingsbureau KeepQontrol. Zij trainen de leidinggevenden én de medewerkers. Het voordeel van een extern bureau is dat ze je een frisse kijk op je bedrijf geven. Ze draaien mee op de werkvloer en tijdens vergaderingen, en zorgen ervoor dat wij onze oogkleppen afdoen.”

Dat kost wat, zeker?

“Een deel van de opleidingen wordt gesubsidieerd door Branche Bureau Mode, het andere deel betaalt Fiftysix zelf. Maar het is het waard; een goed opleidingsplan betaalt zichzelf terug. Je krijgt er professionele, gemotiveerde en beter geïnformeerde medewerkers voor terug. Met als resultaat een klant die zich gast voelt en graag weer eens terug wil komen!”

Fiftysix is een dynamisch modebedrijf met winkels in Friesland en Groningen. Het inkoopteam streeft ernaar om continu een vernieuwend beeld te creëren voor klanten en bij te blijven met de nieuwste mode. Naast fysieke winkels heeft Fiftysix een webshop en is actief op diverse social media. Fiftysix investeert flink in haar medewerkers: met een grondig scholingsplan en trainingen.

Nieuws

Contact

+31 (0)6 39 5772 16
Riddererf 11g
3861 PT Nijkerk

Bent u geinteresseerd en wilt u een afspraak maken?

Snel antwoord op uw vraag?